Welkom bij de cursus zendamateur van de VRZA

Naar de cursus 1999

Naar de cursus 2017/2022

De laatste editie van de VRZA-cursus was de 8e druk uit 1999. Die was niet alleen uitverkocht, maar door de voortgang van de techniek en de daarmee samenhangende aanpassing van de exameneisen hoognodig aan vervanging toe. De nieuwe cursus staat nu vrijwel compleetop deze site.

De nieuwe cursus wordt niet gedrukt. Papieren versies vinden we achterhaald. Het grootste nadeel van bedrukt papier is starheid. Alles ligt vast tot de volgende druk. Een Internetversie heeft dat nadeel niet, omdat tekst en plaatjes naar behoefte kunnen worden aangepast, uitgebreid en ingekrompen. Bovendien komen nieuwe leervormen zoals filmpjes en animaties binnen bereik. Een bezwaar voor de lezer zou kunnen zijn dat hij/zij geen boek heeft om in te bladeren en er desgewenst aantekeningen in te maken. Een bezwaar voor de schrijvers is dat ze aan een project werken dat nooit af is.

We maken bij het samenstellen van de nieuwe cursus onder meer gebruik van de 8e druk. We volgen daarvan voorzover mogelijk dezelfde hoofdstukindeling. Dat lukt niet altijd, omdat er in de tussenliggende tijd nogal wat aan de exameneisen is veranderd. De auteurs van de 8e druk hebben  dankbaar gebruik gemaakt van eerdere drukken. Zo krijgt elke nieuwe cursusredactie, op de eerste na, de erfenis van zijn voorgangers in de schoot geworpen.

De nieuwe cursus is bedoeld voor zelfstudie. Dat neemt niet weg dat een goede cursusleider altijd een verrijking betekent. Hij/zij wordt alleen niet automatisch meegeleverd. De cursus zal de stof voor het F-examen omvatten. Doordat de leerstof voor het N- en het F-examen niet scherp te scheiden is, hebben we ons oorspronkelijke plan om leerstof voor N en F in de tekst te markeren, moeten laten vallen. We geven nu voorrang aan de leerstof voor het F-examen. Dat neemt niet weg dat we, als ons F-project min of meer klaar is, ons zullen beraden over een N-versie.

Op het moment dat we dit schrijven -4 januari 2022- zijn van de 9e uitgave –het woord ‘druk’ is hier wat misplaatst- op één na alle hoofdstukken klaar. Behalve van de erfenis van onze voorgangers, maken we ook gebruik van het cursusmateriaal van Tonny van der Burgh, PA4TON. Joop van Zeeland, PA9JOO/P, heeft een belangrijk aandeel gehad in de hoofdstukken 4 en 5. Wilma van der Boor (PE0WH) heeft een groot deel van hoofdstuk 3 geschreven. De stem in de filmpjes is die van Otto de Ruig, PD2ODR.

Op deze cursussite staan momenteel de 18 van de 19 radiotechnische hoofdstukken van de 9e uitgave. De tekst van het ontbrekende hoofdstuk Veiligheid is grotendeels klaar. We werken  in een systeem met twee ‘lagen’. Dat zijn: 1) de volledige hoofdstukteksten met bijbehorende opgaven en 2) kortere versies van de meeste hoofdstukken, bedoeld om wat sneller de inhoud van een hoodstuk te kunnen overzien. Laag 1) is bedoeld om te leren, laag 2) meer voor herhaling.

Een nieuw element zijn 1300-1400 uitgewerkte examenopgaven, gerangschikt naar hoofdstuk. Daarvan is nu (jaarwisseling 2021/22) ruim de helft klaar. De teksten van de cursushoofdstukken hebben nu voorrang, maar we verwachten de opgaven met uitwerking in de loop van het voorjaar 2022 klaar te hebben. Onder meer terwille van de overbrugging staan ook alle hoofdstukken uit de 8e druk op de site, met dank aan Joop, PA9JOO/P, die ze allemaal nog in digitale vorm had.

Voor opbouwende kritiek zijn we altijd in. Dat geldt opmerkingen van medeamateurs, maar ook van onze doelgroep, gebruikers van de cursus. Je kunt je opmerkingen per email kwijt op cursus(at)vrza.nl. Dan komen ze bij de hele cursusredactie binnen. Een bericht op de site achterlaten kan ook.

De cursusredactie (in alfabetische volgorde van achternaam)

Tonny van der Burgh, PA4TON

Marcel van Dijk, PA3AUV

Sake van der Schaaf, PC7S

3 reacties:

 1. Geachte medewerkers,
  Als eerste mijn compliment voor de stijl van deze cursus.
  Graag wil ik de F licentie gaan behalen.
  Inmiddels heb ik de N licentie behaald.
  Kunt u mij aangeven welk cursusdeel het meest geschikt is om te gaan volgen voor het behalen van dit F certificaat ?
  Ps. mijn call is Pd0dna

  • Beste Dirk,
   Dank voor je positieve reactie. Dat geeft moed. Realiseer je dat de nieuwe cursus nog niet klaar is en dat de oude van 1999 nog niet alles dekt wat nu gevraagd wordt. Daar werken we hard aan, maar zoals je zult begrijpen is dat geen klusje van een week. Eind dit jaar hopen we zover te zijn, maar we geven geen garantie!
   Ik mail je nog. Dat is om de site niet onnodig te vullen met correspondentie.

 2. Joop van Zeeland

  Naar aanleiding van de vraag van Dirk, PD0DNA.

  Eerst het ‘nare’ antwoord: Alle hoofdstukken zijn belangrijk !

  De hoofdstukken van de nieuwe cursus zien er werkelijk prachtig uit, maar de oude cursus uit 1999 is nog steeds bruikbaar.

  Daarnaast verschijnen in CQ-PA geregeld ‘Examenquickies’ (het stukje met de bolhoed) waarin recente examenvragen worden behandeld. Die bijdragen, eerst onder de naam ‘Krenten uit de Examenpap’, Nieuwe Krenten, Foute Examenvragen en tenslotte ‘Examenquickies’ vind je allemaal in het CQ-PA archief.

  Dat is het goede nieuws: Er is studiemateriaal zat! Ik hoop voor jou dat onze inspanningen je helpen op weg naar de ‘F’ en… dat je de meerwaarde van het VRZA-lidmaatschap zult ervaren.

  73, PA9JOO/P (ex PA3BMV), fev@vrza.nl

Geef een antwoord